Balassa Júlia textilművész vagyok.

1960 október 17-én születtem Budapesten. A Hernád utcai  zenei általános iskola után 1979-ben érettségiztem a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola festő szakán. 1987-ben diplomáztam az Iparművészeti Főiskola kézzel festett- és nyomott anyag szakán Polgár Csaba növendékeként.

A Világ mélyebb összefüggéseit kereső és megérteni akaró ember vagyok. Filozofikus alkatom miatt az örök érvényű és transzcendentális témák iránt vonzódom, melyek a korszakunkra jellemző, aktuális problémákba ágyazva fölragyognak. Ez a látszólagos kettősség átszövi minden művemet.

A Világmindenség szavakkal le nem írható, logikai úton meg nem közelíthető, rejtőzködő tartománya izgat. A spirituális önvalónk, vagy lényegünk kutatása és intuitív föltárása állandó törekvésem. Hogyan jeleníthető meg a Végtelen és Határtalan a véges emberi élet meghatározott keretein belül? Mit tudunk hozzátenni személyes tapasztalatainkból és meglátásainkból az egyetemes emberi tudáshoz és kultúrához? Szakrális hagyományaink és szellemiségünk a lelki tájékozódásunk iránytűje lehet.

Célom, hogy a képi, sűrített formanyelv segítségével és a színek hangszerelésével lényünk magasabb intelligenciáját szólítsam meg, és a katarzis által nemesebbé tegyem. Bármely emberi alkotás értékét -legyen az akár műalkotás- szellemi igazság tartalmának mélysége határozza meg. Az alkotás számomra életforma, és a lélek fölemelkedését szolgálja.

Először akvarellek készítésével foglalkoztam, majd kipróbáltam az akril festést, a francia gobelin szövést és végül a selyemfestésnél találtam meg az önkifejezés kiteljesedését. Egyéni megrendelésekre, csoportos és önálló kiállításokra, galériák számára dolgozom.

Munkáim megtalálhatóak Magyarországon kívül Amerikában, Kínában, Japánban, Franciaországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában és Oroszországban.